Tasa-arvoisesti uralle

Miesten tekniikka

Miesten tekniikka

Tekniikka on tasa-arvoista: se ei välitä, kuka sitä käyttää. Näin kuulin väitettävän eräässä seminaarissa jokin aikaa sitten. Ajatus on kaunis, mutta epätosi. Tai vähintäänkin epätarkka. Kuten Caroline Criado Perez kuvaa palkitussa kirjassaan Näkymättömät naiset, lukuisat arkipäiväisetkin tekniikan saavutukset toimivat miehille paremmin kuin naisille. Miksi? Koska ne on suunniteltu miehille. (Lue lisää tästä YLEn jutusta.)

’Default male’ eli miesten käyttäminen ihmisen prototyyppinä on suorastaan järkyttävän yleistä myös lääketieteessä. Lääkkeitä ja rokotteita testataan naisilla vähemmän, ja näin ollen myös sivuvaikutuksista naisille tiedetään vähemmän. Toivottavasti korona-rokotetta testataan riittävästi myös naisilla – vaikka riesana ovatkin vaihtelevat hormonipitoisuudet, jotka vaikeuttavat testaamista.

Tekniikan historia on miesten historiaa. Ei ole väliä, tarkastellaanko keksintöjä, patentteja, Nobel-palkintoja tai innovaatiorahoitusta. Kulkuvälineet, aseet, terveysteknologia, ohjelmistot – mistä tekniikasta puhutaankin, pääosassa ovat jatkuvasti olleet miehet. Lisäksi nämä miehet ovat usein olleet länsimaisia ja valkoisia, paitsi toki muinaisissa valtakunnissa kuten Kiinassa ja Egyptissä. Ja lisäksi keski- tai yläluokkaisia ja koulutettuja.

Näin on ollut ja on aina oleva? Ei tietenkään. Usko automaattiseen tasa-arvoisuuteen saattaa kuitenkin estää meitä näkemästä epätasa-arvoisuutta tekniikan käytössä ja varsinkin sen kehittämisessä.

Tulen keksijää emme tiedä. Arvaisin kuitenkin, että tulen käytön ruoanlaitossa keksi nainen, joka pähkäili mitä tehdä miehen kotiluolalle raahaamalle ruholle. Enemmän kuin itse tekniikka, useimpia naisia kiinnostaa se, mitä sillä voi tehdä. Siksi olisikin hienoa, että naiset olisivat mukana myös suunnittelemassa ja kehittämässä tekniikkaa.

Me NAU-hankkeessa haluamme, että tekniikka on aidosti tasa-arvoista. Jokaiselle kiinnostuneelle kuuluvat yhtäläiset mahdollisuudet tulla mukaan kehittämään parempaa tekniikkaa. Tekniikan alat tarvitsevat meidän kaikkien ideoita ja osaamista, kun yritämme ratkoa aikamme suuria ongelmia. Siksi tarvitsemme naisille tasa-arvoa urallaan tekniikan aloilla.

Tervetuloa mukaan!

Susanna Bairoh

Kirjoittaja on Tekniikan akateemiset TEKin tutkimuspäällikkö ja toimii NAU!-hankkeen projektipäällikkönä TEKissä.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista

Ennätysmäärä ei riitä

Vuonna 2022 hakijoiden ja opintonsa aloittaneiden joukossa oli enemmän naisia kuin koskaan. Ennätysmäärä ei kuitenkaan riitä: naisten osuus tekniikan alalla on noussut kolmannekseen, mutta osaajia tarvitaan edelleen lisää.

Lue lisää ›