Tasa-arvoisesti uralle

THL:n Segregaation purku -hankkeesta uusia työkaluja, keinoja ja suosituksia

THL:n Segregaation purku -hankkeesta uusia työkaluja, keinoja ja suosituksia

THL:n Segregaation purku – työkaluja tasa-arvoisempaan työelämään -hankkeessa on tuotettu uusia työkaluja, keinoja ja suosituksia tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuolen mukaisen segregaation purkamiseksi työpaikoilla. Hanke alkoi syyskuussa 2021 ja päättyi 1.6.2023. Hankkeen tarkoituksena on lieventää sukupuolen mukaista eriytymistä eli segregaatiota työelämässä käytäntöjä kehittämällä ja verkostoyhteistyöllä.

Hankkeen tulokset

Hankkeen tuloksena syntyi tutkimuskatsaus, tasa-arvon työkalupakki sekä suositukset päättäjille.

Tutkimuskatsaus: Tasa-arvon edistäminen työpaikoilla – Keinoja sukupuolen mukaisen segregaation purkamiseen
Tutkimuskatsaus sukupuolen mukaisen segregaation tilasta, sukupuolelleen epätyypillisen alavalinnan tehneiden haastatteluja sekä ensi kertaa yhteen koottuja keinoja työpaikoille tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuolen mukaisen eriytymisen purkamiseksi. Kartoitus sisältää lisäksi suosituksia tutkimus- ja tilastotiedon kehittämiseksi sekä keinojen käyttöönottamiseksi työpaikkojen kehittämistyössä.

Työkalupakki: Tasa-arvon tarkistuslista työpaikalle
Työkalupakki työpaikan toimintakulttuurin kriittiseen tarkasteluun ja kehittämiseen sukupuolten tasa-arvoa edistäväksi. Työkalupakki sisältää konkreettisen muistilistan, laajan valikoiman lisätietoa aiheesta sekä erilaisia työkaluja tasa-arvon edistämiseen. Näitä työkaluja ovat esimerkiksi tietopaketti tasa-arvosuunnitelmasta ja palkkakartoituksesta, ohjeet sukupuolitietoiseen viestintään sekä ohjeet häirintätilanteisiin sekä niiden ehkäisyyn. 

Suositukset päättäjille: Työmarkkinoiden sukupuolen mukaisen segregaation purkaminen – Suosituksia päättäjille (Valto)
Suositukset päättäjille sukupuolen mukaisen segregaation purkamisen pysyvämmistä toimenpiteistä: 
• Sukupuolen mukaisen segregaation purkaminen otettava läpileikkaavaksi ja näkyväksi toimenpiteeksi keskeisissä politiikoissa, strategioissa ja toiminnoissa
• Pitkäjänteinen, monitahoinen ja tavoitteellinen yhteistyö sekä pysyvä rakenne edellytys sukupuolen mukaisen segregaation purkamiseksi
• Sukupuolen mukaisen segregaation tilasta tuotettava intersektionaalista tilastoja tutkimustietoa valtakunnallisesti ja alueellisesti
• Osaamista vahvistettava työmarkkinoiden sukupuolen mukaisesta segregaatiosta ja sen vaikutuksista
• Työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmien sisältöä ja laatua parannettava
• Sukupuoleen perustuvia stereotypioita purettava koko yhteiskunnassa

Hankkeessa rakennettiin lisäksi kolme alueellista yhteistyöverkostoa, jotka kokoavat yhteen sukupuolen mukaisen segregaation purkamisen kannalta keskeiset toimijat alueilla. Näissä yhteistyöverkostoissa on tunnistettu sukupuolisegregaation aiheuttamia ongelmia, koottu toimivia käytäntöjä ja toimintatapoja segregaation purkamiseksi sekä ideoitu erilaisia kehittämistoimia.

Jokaisella yhteistyöverkostoalueella toimi pilottiorganisaatio, jolle hanke tarjosi koulutusta ja työkaluja. Sekä hanke että alueelliset yhteistyöverkostot tukivat näiden organisaation työtä segregaation purkamiseksi.

Yhteistyöverkostojen alueet ja pilottiorganisaatiot:

  • Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa sekä Kainuu – Westenergy
  • Päijät- ja Kanta-Häme, Kymenlaakso sekä Etelä-Karjala – Kymijoen hoiva ry
  • Etelä- ja Pohjois-Savo sekä Pohjois-Karjala – Savon ammattiopisto

Segregaation purku – työkaluja tasa-arvoisempaan työelämään on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön toteuttama kehittämishanke (2021-2023), joka sisältyy hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen samapalkkaisuusohjelmaan. Hankkeen loppuraportti julkaistaan kesäkuun aikana.

Tutustu myös NAU! -hankkeessa tuotettuihin työkaluihin täällä.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista