Tasa-arvoisesti uralle

”30 % työntekijöistä ei voi tehdä 100 % kaikesta tasa-arvotyöstä”

”30 % työntekijöistä ei voi tehdä 100 % kaikesta tasa-arvotyöstä”

Netlight on vuonna 1999 perustettu IT-alan konsulttiyritys, joka työllistää yli 1700 henkilöä seitsemässä eri Euroopan maassa. Netlight on toiminut Suomessa vuodesta 2013 lähtien ja työllistää Helsingissä nykyään yli 100 henkeä.  NAU-hanke haastatteli Netlightin rekrytoinnissa työskentelevää Julius Hurria ja IT-konsultointia tekevää Atte Lamminsaloa muun muassa yrityksen kulttuurista sekä sen tekemästä tasa-arvotyöstä. 

– Olen itse aloittanut Netlightilla liki seitsemän vuotta sitten. Hain kaverini vinkistä ja jäin, sillä koen tämän yrittäjähenkiseksi paikaksi olla töissä. Se mitä teemme lähtee yksilöistä sekä heidän arvoistaan, kertoo Julius Hurri. 

Atte Lamminsalo päätyi Netlightille keskusteltuaan Slushissa yritystä edustaneen Hurrin kanssa. Hän tekee konsultointia työskennellen suoraan asiakkaiden tiimeissä. 

– Itseäni kiehtoi Netlightin tapa keskittyä yksilöön ja yksilön kehittymiseen. Tällöin ei tarvitse mahtua tiettyyn muottiin, vaan työnkuva kehittyy omien kiinnostuksen kohteiden kautta. Olen itse kamppaillut työn merkityksellisyyden kanssa ja täällä pystyn tekemään asioita vapaasti esimerkiksi tasa-arvokysymysten kanssa, Lamminsalo sanoo. 

Miten tasa-arvonäkökulmat sitten näkyvät esimerkiksi rekrytoinneissa? 

– Huomioimme koko ajan sen keitä olemme rekrytointien merkeissä tavanneet ja seuraamme tilannetta monimuotoisuuden näkökulmasta. Autan itse haastattelijoita tunnistamaan tiedostamattomia ennakkoluulojaan (unconscious bias) ja muutoinkin työskentelemme paljon näiden teemojen parissa koko organisaatiossa, Julius Hurri kertoo. 

Hurri huomauttaa, että monimuotoisuuden ratkaiseminen rekrytoinnilla on kova työ. Viitisen vuotta sitten naisia oli Netlightilla 24 % ja tänä päivänä 31 %. 

– Tässä edetään prosenttiyksikkö kerrallaan tekemällä pitkäjänteistä työtä. Meille on tärkeää, että naisia rekrytoidaan myös teknisiin rooleihin. Jos tavoitellaan nopeaa muutosta voi käydä niinkin, että devaajat ovat pääosin miehiä ja naisia taas on enemmän visuaalisissa tehtävissä sekä projektinjohdossa. 

Netlightissa on huomattu myös, että seniorirooleissa naiset eivät vielä ole vahvasti edustettuina. Huomiota ei siksi keskitetä vain rekrytointeihin, vaan myös etenemiseen ja urapolkuihin. 

Tasa-arvoasioita voi oppia

Netlightissa yrityskulttuuriin kuuluu, että kunhan jonkin asian takana on tarpeeksi ihmisiä, sitä yleensä voi lähteä edistämään. Tämän myötä on syntynyt erilaisia aloitteita myös tasa-arvoon liittyen. Yksi näistä on Purple Pill, jonka nimi viittaa Matrix-elokuvaan. Siinä päähenkilö voi valita joko sinisen tai punaisen pillerin. Sinisellä kaikki jatkuu kuin ennen, mutta punaisella asioiden todellinen laita paljastuu eikä paluuta vanhaan enää ole. Purple Pilliin osallistuminen voi toimia juuri näin: kun asiasta oppii tarpeeksi, ei ongelmia voi olla enää huomaamatta. 

– Päätavoite on tasa-arvoisempi työpaikka. Purple pillin ideana on avata silmät nykyiselle tilanteelle ja jo se itsessään on askel eteenpäin. Tärkeintä on saada mukaan ne ihmiset, jotka eivät välttämättä ole lähtökohtaisesti kiinnostuneita tasa-arvoteemoista, Atte Lamminsalo kertoo. 

–30 % työntekijöistämme ei voi tehdä 100 % kaikesta tasa-arvotyöstä. Töitä täytyy tehdä myös etuoikeutetusta asemasta käsin, Julius Hurri sanoo. 

– Tilaisuudet ovat esimerkiksi lounaita, joita kohdennetaan erityisesti miehille. Lounailla käydään läpi mikä Purple Pill on, mitä se firman sisällä tarkoittaa ja mitä siihen kuuluu. Lisäksi jaetaan jokin tiedonjyvänen, esimerkiksi jokin käsite, ja sen ympäriltä käydään keskustelua. Myös erilaisia tapausesimerkkejä koskevat harjoitukset sopivat hyvin näihin tilaisuuksiin, Lamminsalo jatkaa. 

Julius Hurri huomauttaa, että tasa-arvoasioita voi oppia. Jos niiden suhteen on työpaikalla ongelmia, se ei tarkoita, että arvot olisivat läpimädät. Yleensä juurisyy on se, ettei ole taitoa huomata ongelmia. 

– Tämän korjaamiseen pyrimme. Purple Pillin avulla tarjoamme ympäristön, jossa saat olla osaamaton ja kysyä ”tyhmiä kysymyksiä”. Olemme kaikki tasa-arvoasoissa aloittelijoita ja siksi on tärkeää tarjota tila, jossa niitä voi harjoitella. 

Monimuotoisuudesta on hyötyä myös liiketoiminnalle

Netlightissa tehty tasa-arvotyö on järkevää myös liiketoiminnan kannalta. 

– Diversiteetti on tärkeää. Emme opi mitään, jos olemme samasta puusta veistettyjä, Julius Hurri painottaa. 

– Tuomalla mukaan mahdollisimman monta eri näkökulmaa vältetään virheitä ja voidaan tehdä tuotteita, jotka toimivat ja palvelevat oikeita käyttäjiä. Monipuoliset näkökulmat ovat tärkeitä myös yksilöiden kehittymisen kannalta. 

Atte Lamminsalo lisää, että kun hän työskentelee yksilönä asiakkaan tiimissä, on hän samalla portti kaikkeen siihen tietoon ja osaamiseen mitä löytyy koko organisaatiosta. Esimerkiksi erilaisten ongelmien ratkaisuihin on aina mahdollisuus hakea uusia näkökulmia kollegoilta. Tällaisessa toimintamallissa monimuotoisuudesta on hyötyä myös liiketoiminnalle.

– Lisäksi se, että ratkaistaan tasa-arvoasioita mahdollistaa laajemman tavan itsensä toteuttamiseen. Netlightilla esimerkiksi tuetaan miehiä jäämään perhevapaille, jolloin kaikkien urakehitys on tasaisempaa sukupuolesta riippumatta. Minulle ja Atelle tämä antaa aikaa olla pienten lastemme kanssa ja puolisoillemme taas mahdollisuuden luoda uraa, Julius Hurri kertoo. 

– Samalla voimme toimia roolimallina kollegoille ja madaltaa heidänkin kynnystään jäädä kotiin lasten kanssa, Atte Lamminsalo täydentää. 

Noora Eilola

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista